Star Trek Insignia
!!!...DON'T FORGET TO LEAVE YOUR LINK AFTER FOLLOW...!!!

!!!...Followers...!!!

!!!...Please Leave Your Link Here...!!!

Apa Itu Kesatria...???

Views
Salam
hurm...entry kali ny adalah idea secara tiba2...
hahaha...xde idea nk post apa...
tp masa main klik2 tetiba plak jumpa page kesatria...
aku pown...huh...nice topic ny...hahaha
nk taw apa itu kesatria...???
mari belaja bersama kerana aku pown xtaw psal bnde ny...
huhuhu...

!!!...OK  Let The Game Begin...!!!

Kesatria ny ada kt UiTM

dy ala tentera gak lah...
istilah dy Komander Kesatria...
Sejarah Komander Kesatria

UNIT KESATRIA

Kewujudan Unit Kesatria disebabkan dua demonstrasi mahasiswa IPT pada akhir tahun 1975. Pada awalnya Latihan Kesatria ini secara sukarela menyebabkan tidak ramai menyertai. Keadaan ini tidak mencapai objektif penubuhannya.  Oleh itu, pada tahun 1978 latihan kesatria dan juga aktiviti-aktiviti yang lain dijadikan ko-kurikulum. Semua pelajar baru adalah diwajibkkan mengikuti salah satu ko-kurikulum untuk selama 2,3 atau 4 semester mengikut keperluan kursus pengajian masing-masing.

KOMANDER KESATRIA

Komander Kesatria adalah satu kelompok pelajar yang telah dibentuk dan diberi pendedahan kepada ciri-ciri kepimpinan dan disiplin yang meliputi aspek rohani, jasmani dan emosi hasil dari Latihan Intensif Bakal Komander. Sesuai dengan latihan dan pendedahan yang diberi sepanjang penglibatan, Komander Kesatria berpotensi untuk menjadi Pembantu Jurulatih Kesatria dan pemimpin kepada ahli Kesatria. Di samping itu, Komander Kesatria mampu dikerah memberi khidmat sosial dalam pelbagai program apabila diperlukan di peringkat dalaman mahupun luaran UiTM.

MAJLIS PERWAKILAN KOMANDER KESATRIA
PUNCAK ALAM & PUNCAK PERDANA

Tertubuhnya MPKK Kampus Puncak Alam & Puncak Perdana dirasmikan oleh Kolonel Kesatria Adnan Omar Timbalan Pengarah HEPA. Pentadbiran ini telah diterajui oleh KK (B) Mohd Faiz Mustaffa jurusan pengajian Farmasi dan dibawah penasihat Kapten Kesatria Mazlina Pati Khan pensyarah Fakulti Pengajian Maklumat.

Pelbagai isu dan cadangan telah diutarakan dan antaranya pemilihan formasi untuk Komander Kesatria Kampus Puncak Alam & Puncak Perdana. Hasil sepakat seluruh pihak, telah memutuskan Naga sebagai formasi seperti gambar dibawah. Pemilihan naga  adalah kerana sifatnya lebih kepada api yang sinonim dengan semangat membara untuk berjuang sebagai Komander Kesatria. Naga juga disifatkan binatang yang tidak dapat ditewaskan oleh mana-mana binatang kerana kewujudannya yang tidak dapat ditemui di dunia hari ini. Walaupun ia tidak wujud, namun, kehebatannya sentiasa meniti di bibir setiap manusia dan diketahui umum. Kekuatan bukan hanya luaran tetapi juga dalaman.
 


PAIN is Temporary...PRIDE is Forever...

1 Musuh Negara:

.athiemencaridiri. said... [Reply to comment]

huhuhu..asal lak ko tetibe dapat idea nie..tapi bagosla..at least ko tau gak pasal komander..hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...